zondag 23 mei 2010

Nieuwe indeling van de reeksen

Na het einde van dit seizoen gaat er een nieuwe reeksindeling komen.
Op dit ogenblik degraderen er meer teams dan dat er achterblijven, en dat is zeker in de hogere reeksen waar de teams aan elkaar gewaagd zijn echt jammer: niet alleen de zwakkere teams vallen af, ook van de middelmatige teams moeten er telkens degraderen, en het verschil zit soms in enkele puntjes. We gaan dus naar een systeem waar enkel de laatste 3 teams degraderen.
De promoties willen we onveranderd houden: de eerste van elke reeks, en de beste tweedes van elk niveau zullen promoveren.
Dat betekent dat het aantal reeksen per niveau niet meer verviervoudigt, maar slechts verdubbelt (1 reeks op niveau 1, 2 reeksen op niveau 2, 4 reeksen op niveau 3, 8 reeksen op niveau 4,...)
Hierdoor gaan de teams van de lagere niveau's ook in gelijkwaardigere reeksen terecht komen: nu moeten beginnende teams het vaak opnemen tegen teams die al een jaar bezig zijn, en daardoor ook bijna alle punten en prijzengeld wegkapen. Dat betekent dat de meeste teams volgend seizoen op een lager niveau gaan rijden dan nu, maar toch zullen ze in de ranking gestegen zijn: ze zullen minder teams boven zich hebben. De weg naar het hoogste niveau lijkt hiermee langer te worden, maar dat is in de praktijk niet zo. Op dit ogenblik is het (op een uitzondering na) onmogelijk om seizoen na seizoen te promoveren: de teams die 2 seizoenen op rij promoveerden kwamen terecht in een reeks waar ze belachelijk gemaakt werden door enkele andere teams, waardoor ze niets meer verdienden, en hun groei stopte. Nu zou het mogelijk moeten zijn om te blijven groeien, omdat het niveauverschil van de oude reeks en de nieuwe reeks bij een promotie kleiner wordt.
Op het einde van dit seizoen gaan alle teams gewoon promoveren en degraderen volgens hun prestaties dit seizoen, daarna gaan ze per niveau geordend worden volgens sterkte (dit gebeurt op basis van de punten in dit seizoen, maar daar komt een corrigerende factor bij om de promoverende en degraderende teams niet te bevoordelen of benadelen). Deze ranglijst wordt dan gebruikt om de nieuwe niveau's in te delen.
  • De beste 20 teams van niveau 2 blijven op niveau 2.
  • De zwakste 20 teams van niveau 2 vormen samen met de beste 20 teams van niveau 3 het nieuwe niveau 3.
  • De volgende 80 teams van niveau 3 worden het nieuwe niveau 4.
  • De zwakste 60 teams van niveau 3 vormen samen met de 100 beste teams van niveau 4 het nieuwe niveau 5.
  • De volgende 320 teams van niveau 4 vormen het nieuwe niveau 6.
  • De zwakste 220 teams van niveau 4 vormen samen met de beste 420 teams van niveau 5 het nieuwe niveau 7.
Hou er wel rekening mee dat er ook heel wat inactieve teams verwijderd zullen worden, zodat je team toch hoger kan komen dan je op basis van het voorbeeld hierboven verwacht.
Deze nieuwe indeling lijkt heel nadelig voor teams die bv. op niveau 3 rekenden, en uiteindelijk op het nieuwe niveau 5 terecht komen, maar in plaats van een seizoen zonder inkomsten met de bijna zekerheid van degraderen, krijgen ze een seizoen waar ze strijden om promotie, waarbij de kans om het seizoen erna opnieuw te degraderen aanzienlijk kleiner wordt. Op termijn zou dat dus een verbetering moeten zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten